SLXO-alishan.jpg
その朝日の美しさ、雲海の雄大さ、そして夕暮れに立つ霞の優美さ。
台湾中南部に広がる阿里山国家風景区の美しい自然の中で育てられる青心烏龍種の芽と葉を丁寧に丁寧に一芯二葉(一つの新芽と2枚の葉)あるいは一芯三葉で摘みとり、浅い発酵で仕上げる高山茶です。

喉元を過ぎた瞬間に口の中いっぱいに広がる柔らかな甘みと、ふわりとした花のような香りは、一度飲んだら必ずクセになる良質な台湾高山茶の証。
南国とは言え、朝晩厳しい寒さの中で育つ冬の高山茶が持つ深い滋味と透明感をしっかりと感じられる阿里山茶です。

標高1,400mを越える農地で作られるため「阿里山高山茶」とも呼ばれます。原生林の澄んだ空気や朝夕の寒暖差、立ち込める霧など、おいしい茶ができるあらゆる条件を備たしたこの茶。爽やかな花のような香りと、喉元に残る甘く上品な余韻、コストパフォーマンス的にも優れた台湾高級茶です。

高山茶の価格は一般的にその標高に比例します。標高の高い場所では農地面積も限られ、コストやリスクが高いというのが理由です。乱暴な言い方をすると、お茶の価格というのは(それが正当な価格設定ならば)「味」ではなく「希少価値」に対してつけられます。例えば、この場所の倍の標高をもつ畑で作られたお茶は、倍の価格である可能性はありますが、2倍美味しいかと言われればそれは好みの問題になってしまうわけです。

阿里山茶はそういう点で、価格と味のバランスがすごくとれたお茶だと思います。
標高2,000M級のお茶は、やはりちょっとピンっと張りつめた繊細さがあって、淹れながらも少し緊張するのですが、阿里山はもっとカジュアルに淹れられる。しっかりと高山茶らしさを持っていて、透明感に溢れ、やわらかくて優しい味わい。価格も手ごろ。
このお茶が広く支持されるのは、そういうことなのかもしれません。

ALISHAN HIGH MOUNTAIN OOLONG TEA

Description

Flavor: Fresh, mild herbal aroma. Balanced, floral and fresh vegetal notes. Clean, fragrant aftertaste.

Elevation: 1400m

Tasting Notes

Alishan High Mountain Oolong is a vibrant, fresh green oolong with a mild, subtly sweet character that makes a popular choice in this category. This batch is sufficiently oxidized which mellows the green leaves into a milder, more full-bodied and balanced brew. As with all quality High Mountain Oolongs, there is a smooth viscosity to the texture of the tea, while maintaining its clean, fresh character.

High Mountain Spring Tea is known for its fresh, floral and mild herbal aromatic qualities. It offers a delicate balance of sweet and astringent qualities that leave an especially clean mouth-feel combined with a lingering, fragrant finish in the nose. Its a refined and complex combination of floral and sweet qualities with the inherent bitter/astringent character of tea leaves that gives Alishan High Mountain Oolong its claim to fame.

Cultivar: Qingxin (ruanzhi) Oolong

Harvested by hand : Nov. 11st, 2017

Origin: Ali Shan (1400m)

Process: Light oxidized and rolled Oolong

1. Bright and fresh dry green leaves with few stems. The brew's color is a bright and shiny yellow. It has a very good transparency.

2. The dry floral scent are light, fresh and flowery. The brew smells like fresh butter and spring. I even had scents of marshmallows!

3. The taste is sweet and powerful The aftertaste tastes is well structured and lasts for a long time.

These leaves come from one of the first harvests of Qingxin Oolong in Ali Shan after a particularly long wait during early winter. It has all the characteristics of a very good High Mountain Oolong, the power of Ali Shan and a very reasonable price.

全站熱搜

三寶堂茗茶 發表在 痞客邦 留言(0) 人氣()